Slachtoffergedrag en de liefde

Oké, je voelt je slachtoffer, maar is dat ook echt het geval? Is het niet veel vaker een kwestie van het maken van de verkeerde keuze? Heb je echt geen onrust gevoeld toen je alarmbellen begonnen te rinkelen? Of is het misschien zo dat je ware gevoel je wel heeft gewaarschuwd, maar dat je het genegeerd hebt en niet op tijd hebt geluisterd naar dat gevoel?

Je wil niet weten hoe vaak ik het tegenkom dat verliefdheid gebaseerd is op ANGST. Angst om de ander kwijt te raken. In zo’n geval gaat het veel vaker om het gebrek aan controle over de ander dan echte ware liefde.

Op zo’n moment kies je op basis van ANGST en EMOTIES.

Je zou eens moeten weten hoeveel mensen ik dagelijks voorbij zie komen die knetter verliefd horen te zijn. Maar… Ze zijn doodsbang om de ander kwijt te raken. Zo bang dat ze daardoor dingen doen die ze normaal gesproken nooit zouden doen, om er vervolgens het slachtoffer van te worden. Niet eens om of door de foute partner, maar omdat ze zelf te lang zijn doorgegaan in de hoop dat de ander wel zou inzien hoe goed ze zijn geweest. Hoop dat de ander wel verandert. Geloof me maar, dat gaat echt niet gebeuren.

Puur uit angst om iemand kwijt te raken, angst om de ander te kwetsen, angst om de angst.

Begrijp me niet verkeerd hè? Ik heb me hier zelf ook vaak schuldig aan gemaakt, denken dat het aan de ander ligt, bedoel ik. Maar dat was toen…

* In de Liefde leer je te vallen en op te staan,
* In de Liefde leer je dat je pas echt van de ander kunt houden
als je weet wie je bent.
* In de Liefde leer je dat je pas van de ander kunt houden als
je eerst van jezelf houdt. Dat doe je door NAAST je partner
te staan i.p.v. onder de ander.

Liefde is ook; duidelijk COMMUNICEREN, en daar gaat het meestal al vanaf de eerste dag mis. Misschien is het handig met je je partner te delen hoe jij je voelt?

Want

Zij: ‘Hij weet wel dat ik van hem hou.’
Ik: ‘Oh, heb je hem dat verteld?’
Zij: ‘Nou nee, maar dat kan hij toch voelen?’ Uhm….

‘Hij heeft me wel eens verteld dat hij geen relatie wil omdat hij bindingsangst heeft, maar we delen wel intimiteit dus ik geloof hem niet.’

Nou, geloof mij maar, als een man aangeeft dat hij geen relatie met je wil, kan je wachten tot je een ons weegt. Hij gaat echt niet over de brug komen, dus wie hou je voor de gek lieverd? Trouwens wil je even hierop letten; Jij deelt intimiteit, hij gaat met je naar bed. Is nogal een verschil van beleving hè? Het bed delen is niet hetzelfde als liefde voor iemand voelen. Trouwens, moet jij eens opletten hoe snel zijn bindingsangst over is, als hij ooit een keer echt verliefd wordt.

Twijfelen of iemand de juiste partner is, is veel vaker de echte oorzaak dan bindingsangst. Is er ruimte voor twijfel in de liefde? Nou nee. Je houdt van iemand of niet, mooier kan ik het niet maken…

‘Het is een rotzak en hij behandelt me als stront, maar ik hou zoveel van hem.’

Deze combinatie is fataal. Hoe kan je van iemand houden die je niet respectvol behandelt? Je houdt niet van deze man, je bent bang de controle over hem kwijt te raken. Hoe weinig vindt jij jezelf waard en hoe weinig hou jij van jezelf dat je dit gedrag accepteert? Dit is geen liefde, dit is zelfkwelling en leven in een angstige spookjeswereld. Hij gaat echt niet veranderen omdat jij dat zo graag wil hoor.

Biep… ain’t gonna happen, niet tot jij op je strepen gaat staan, je grenzen aan gaat geven en voor je eigen-liefde gaat kiezen.

‘Hij heeft me in de steek gelaten’,

Nee schat, je hebt jezelf in de steek gelaten toen je niet naar je eigen onderbuikgevoel hebt geluisterd.

‘Ik heb alles voor hem gedaan, ben zo goed geweest voor hem en moet je nu zien hoe die klootzak mij behandelt!’

Ben je duidelijk geweest in het BENOEMEN van wat jij nodig had van hem? Heb je gepraat over je gevoelens? Heb je met hem gedeeld wat je angsten zijn? Ik merk dat veel mensen overgaan tot het geven van hints als de liefde in het spel komt. Hints zijn leuk voor pubers maar binnen een volwassen relatie werkt het gewoon niet op deze manier. Angst om te benoemen wat jij nodig hebt staat ongeveer gelijk aan het vragen om jouw eigen angst op je bordje te krijgen. Ga met hem praten alsjeblieft…

‘Ja maar, hij praat niet.’

Hij praat wel, maar op een andere manier dan jij. Is het dan niet handig als je daar samen een modus in vindt? Als je merkt dat iets niet werkt, waarom blijf je het dan proberen? Er zijn zo ontzettend veel verschillende manieren om met iemand te praten, probeer dat eens uit?

‘Hoe voelt hij zich?’

Lieverd, een ding hè? Waarom kies je ervoor je op hem te focussen, waarom kies je er niet voor je te concentreren op jezelf, zodat JIJ je goed voelt?

De Liefde is mooi, de Liefde is geweldig en je hoeft geen slachtoffer te zijn van jouw eigen manier van invullen hoe het hoort te zijn.

Zoveel vormen van Liefde, zoveel vormen van relaties, maar een ding hoort bovenaan te staan; communiceer erover met elkaar!!! Pas dan weet je of jullie liefde een kans heeft.

Wil jij LIEFDE in je leven? Begin er dan eens mee om heel veel van jezelf te houden…

Fijne dag

Liefs Yve

Geef een reactie