Dankbaarheid

 toegepast.

Dankbaarheid… Het is voor mij een mooi, maar vooral veelomvattend begrip. Beetje jammer dat het tegenwoordig niet meer zoveel wordt toegepast 😉

In een wereld waar we alles kunnen wensen – en in veel gevallen ook krijgen -. is het de normaalste zaak van de wereld om niet stil bij te staan bij wat je hebt. We kijken massaal naar wat we niet hebben, en hebben we het ene bereikt dan ligt er direct alweer een ander hebbeding op de loer. We leggen onze focus naar ons volgende doel in het streven het nog mooier, vooral meer, beter en geweldiger te hebben dan we nu op dit moment in het leven staan. Hebben is hierbij het kernwoord, want als we maar hebben dan worden we blij en gelukkig.

Tot we het volgende doel hebben behaald, en opnieuw, en opnieuw…

Ik zweef geen meter boven de grond en ben juist erg nuchter. Dat neemt mijn dankbaarheid niet van me af, het voegt juist toe. Er komt dagelijks wel een moment voorbij dat ik even stil sta bij het fijne leven wat ik heb. Soms is het als ik even buiten ga staan, de wind door mijn haren voel en de zonnestralen op mijn rug. Dan kan ik zomaar overstromen van dankbaarheid, want dan besef ik, precies voor dat ene speciale moment, dat er enorm veel in mijn leven is om dankbaar voor te zijn.
Ik had ooit, bij wijze van experiment, aan de groepen die ik coachte gevraagd: Schrijf eens iedere dag op waar je dankbaar voor bent, het hoeft niet groot te zijn, gewoon de kleine dingetjes van het leven. Ik zei nog voor de grap; ‘Het is zomaar een experimentje, gewoon om te kijken of het werkt.’

Dankbaarheid staat namelijk absoluut niet bekend als een van de hoogste trefwoorden in ons aller Google zoekmachine . Het is niet direct een woord waar je hoog mee scoort. Vol frisse moed begonnen de groepen eraan en kreeg ik de mooiste stukjes te lezen, inmiddels zijn we een week verder en is er nog precies één persoon die dagelijks vertelt waar ze dankbaar voor is.

Het begrip ‘Dankbaarheid’ is dus allesbehalve een commercieel woord want eerlijk? Dankbaarheid verkoopt niet. Stel je nou eens voor dat je iedere dag dankbaar zou zijn met wat je hebt. Dat je tevreden bent, lekker in je vel zit en niets te klagen hebt? Dan heb je niets meer nodig want dan is alles goed zoals het is. Ja toch? Dankbaarheid en het hebben van dromen of wensen kan gemakkelijk naast elkaar bestaan. We kunnen dankbaar zijn voor wat we mogen ervaren of hebben, en nog steeds nieuwe doelen behalen. Niet omdat het moet, maar omdat het kan, omdat de druk van het ‘moeten’ er vanaf is en het ‘mogen’ ervoor in de plaats is gekomen.
Zie je het voor je? Ik ben echt niet iemand die hele dagen met een serene lach op mijn gezicht rondhuppelt, of een gedateerde 50+er, die als een oude hippie met bloemetjes in haar haren, liggend op de wei met een grasspriet in haar mond verheerlijkt naar de wolken kijkt om vervolgens uit te schreeuwen hoe blij en tevreden ze is. Ik kan je wel vertellen dat het bijdraagt aan je persoonlijke levensgeluk als je het begrip dankbaarheid in je leven gaat introduceren. En weet je wat? Jij kan ook tevreden en dankbaar zijn. Er zou veel meer rust in je hoofd zijn, je zou zoveel minder naar het gewauwel in je hersenpan hoeven te luisteren, simpelweg omdat je zou beseffen dat het veel fijner voelt om tevreden te zijn dan een piekerkont.
Ik ben iemand die tegen je zegt; stap eens uit je eigen gekmakende carrousel van gepieker, je negatieve gedachten, angsten, enz. Word je er echt blij van? Voegen deze emoties echt iets toe aan je leven, ga er dan vooral mee door. Zo niet, en wil je dit zelf ook ervaren? Wordt je dan bewust van wie je bent, wat je hebt en wat je mogelijkheden zijn om een nog betere, fijnere, meer tevreden uitvoering van jezelf te worden.
Is het leven echt zo simpel? Ja, eigenlijk wel want dankbaarheid wordt namelijk altijd beloond met gemoedsrust, en willen we dat niet allemaal?

Heel veel liefs

Yve <3

Geef een reactie