Aarden, gronden, centreren…

(Hoog)gevoelige mensen hebben vaak enorm veel moeite om bij zichzelf te blijven. Daar kan je behoorlijk van in verwarring raken, want welke emotie is van jou en welke is van de ander?
Naast het gegeven dat je jezelf soms letterlijk overspoeld kan voelen door sfeertjes of vervelende gevoelens van anderen (wat een enorm gevoel van moeheid kan veroorzaken), kan het ervoor zorgen dat je steeds veel te ver gaat in het oppikken van energie van anderen. Ik hoor regelmatig van mensen dat ze gaan mediteren en licht van ‘boven’ door zich heen laten stromen, prima als het voor je werkt. De praktijk leert dat het slimmer is om lekker met je pootjes op de grond te blijven staan. Je hebt niet voor niets een aards lichaam waarin je woont, het lijntje met ‘boven’ is vaak juist hetgeen je nog meer in verwarring kan brengen omdat je kan gaan ‘zweven’. Het motto is dus; blijf bij jezelf. Hoe doe je dat? Door te gronden, ook wel centreren of aarden genoemd.

Oefening:
Ga even lekker zitten en probeer zo diep als je maar kunt adem te halen onderin je buik.
Stel je voor dat je buizen onderaan je voeten hebt zitten die helemaal naar het middelpunt van de aarde doorgroeien, schrijf je naam op die buizen.
Daar aangekomen leg je de buizen in het meer van aarde energie, trek het naar boven je lichaam in, vul jezelf ermee op en laat het er via je kruinchakra als een enorme fontein van energie uitspuiten. Zo groot als je zelf je aura wilt hebben, je mag ermee spelen om te kijken wat het met je doet. Uiteindelijk vind je zelf een afstand die bij je past. Bijvoorbeeld 1 meter boven, onder, voor en achter je, zodat je in je eigen “ei“ staat. Let erop dat je in deze energiestroom blijft staan en zet vier rozen om je heen.Deze oefening duurt nog geen minuut als je een beetje geoefend bent, maar zorgt er wel voor dat het je geen energie kost wanneer je met andere mensen in contact. Daarnaast kom je zelf steeds beter in je lijf te zitten, en dat is ook de bedoeling van een lichaam (het is immers jouw huis). Mocht je geoefend zijn, dan is het misschien een idee om met kleuren te spelen. Hoe voelt een blauwe gronding voor jou? Wat doet een groene met je, enz.

Gronden is voor mij essentieel, ik doe dit na ieder gesprek, maar ik kan me voorstellen dat je dit omslachtig vindt. Probeer het te doen wanneer je merkt dat klachten gaat krijgen zoals: koud, moe, duizelig, emotioneel, pijn, honger…

Je zult merken dat je er van opknapt én dat je bij jezelf blijft in plaats van bij de ander!

Geef een reactie