Hoe vergroot jij je weerbaarheid?

Je bent gevoelig, hooggevoelig en de manier waarop jij in deze wereld staat verschilt enorm van hoe de gemiddelde mens dit ervaart…

Vroegah, vroegah was alles anders…

Wanneer je toen als HSP-er werd geboren, werd je niet altijd begrepen. Er waren mensen die wat meewarig naar je keken; ze vonden je maar vreemd. Het kan zijn dat je werd gepest, misschien ook niet, maar hoe dan ook; je voelde je over het algemeen een vreemde eend in de bijt. Zelf heb ik regelmatig gedacht dat ik per ongeluk verwisseld was, en in het verkeerde gezin terecht was gekomen 🙂 Achteraf kwam ik er natuurlijk achter dat ik precies bij dát gezin geboren werd, waar ik bepaalde vaardigheden kon ontwikkelen. Later in mijn leven zou ik daar nog veel aan hebben… Maar dat was pas vele jaren later en achteraf, heel erg achteraf…

En jij? Hoe gaat het met jou? Hoe voel jij je wanneer je jezelf in een situatie gemanoeuvreerd ziet waar je het gevoel hebt dat het je allemaal naar de keel vliegt? En de volgende stap. Hoe ga je hiermee om?

Je wordt tegenwoordig werkelijk overspoeld met allerlei deskundigen die hun diensten aanbieden en die aangeven je te kunnen helpen. Ja toch? Ik hoef alleen maar op mijn Facebook pagina te kijken. Om de 10 geplaatste berichtjes, kom ik wel een oproep van mensen tegen die hun diensten aanbieden. Mensen die vanuit hun eigen hooggevoelige ervaring, jou de juiste handvatten kunnen aanbieden om te leren hoe je met jouw hooggevoeligheid om kunt leren gaan. Wie voor jou de juiste coach is? Dat is een kwestie van goed invoelen; wie voelt goed aan, en wie niet?

Ik vind het fantastisch dat er zoveel openheid komt. Ben dan ook oprecht blij dat wij – als onzekere en verlegen mensen, die ons stilletjes op de achtergrond hielden -, naar voren durven te stappen door te zeggen: ‘Hey, ik heb geleerd van mijn leven! Ik heb het mezelf gegund mezelf erin te verdiepen en heb ervoor gekozen opleidingen te gaan doen. Dat heb ik op een dusdanige manier gedaan dat ik mezelf heb gespecialiseerd Nu ben ik zover dat ik anderen kan helpen met hun proces.’
Gunnen, precies dat is het woord want daar gaat het om… Niet alleen van de collega’s die mij mijn plekje gunnen maar ook wat JIJ jezelf gunt.
Wat kun jij doen wanneer je als hooggevoelige klemloopt op het leven? Wat vindt jij jezelf waard en wat is jouw GUN FACTOR?

Tips:

* Internet is geduldig en er is tegenwoordig een overvloed aan informatie over HSP. Doe jezelf een plezier en lees alles wat los en vast zit over hooggevoeligheid. Neem niet alles voor zoete koek aan, blijf kritisch en voel voor jezelf wat voor jou geldt en wat niet.

* Je voelt sfeertjes, situaties, emoties van anderen goed aan. Dat is mooi, maar niet erg handig. Begin maar met zelfkennis. Ga bij jezelf naar ‘binnen’, en leer jezelf goed kennen. Daar vindt je de sleutel om anderen te helpen.

* Denk voor jezelf, vul niet in voor anderen.

* Leer het jezelf aan om jezelf dagelijks meerdere keren te gronden. (zie oefening in de blog: Aarden, gronden of centreren)

* Sporten, dansen, drummen, sex en op tijd eten, zijn goede technieken om goed gegrond te blijven.

* Een snelle geest heeft sneller voeding nodig. Wacht niet tot je honger krijgt anders kan je een energie-dip terecht komen.

* Blijf ten alle tijde jezelf en laat je niet van alles en nog wat aanpraten door anderen. Kijk of je een onderbuikgevoel krijgt of niet. Daar zitten de antwoorden die je zoekt…

* Jij bent haarscherp in het oppikken van hints. Hou er alsjeblieft rekening mee dat anderen dat niet doen/kunnen.

* Wees precies daarom – juist omdat je zo ontzettend gevoelig bent – heel erg duidelijk in het benoemen van je behoeftes.

* Je bent waarschijnlijk behoorlijk perfectionistisch. Onthoudt dat 100 % van wat je geeft/werkt/enz. meer dan voldoende is. Probeer het te voorkomen dat je over je grenzen heen gaat (helaas wordt dit vaak genadeloos afgestraft omdat je jezelf uitput).

* Je hebt meer rust en ruimte nodig om (omgevings)prikkels te verwerken. Trek je terug wanneer je daar de behoefte toe voelt, en voel je daar niet schuldig over.

* Blijf bij jezelf en verlies je niet in je relatie(s). Ieder mens heeft zijn eigen levenspad. Belangrijk!!! Denk goed na of je iemand wel echt helpt door altijd en eeuwig voor hem/haar klaar te staan.

* Heb je kinderen? Fijn, uhm, nou ja, dat wil zeggen… Het opvoeden van een HSP-kind is niet altijd even eenvoudig. Durf je ze stap voor stap los te laten? Durf je ze zelf hun eigen dingetjes op te laten lossen zodat ze later weerbare volwassenen worden? Of ben jij die (over)bezorgde ouder die ieder steentje op hun pad wegveegt door ze vleugellam te maken?

* Last but absolutely not least; Geef jezelf een kans en durf het eens om keihard om jezelf te lachen wanneer er iets mis gaat. Juist een flinke dosis humor ontbreekt bij de meeste HSP. Probeer het eens, het zal je helpen te relativeren 🙂

Er zijn nog veel meer andere tips maar die komen een andere keer aan de orde.

Fijne dag,

Liefs Yve

Geef een reactie